K@RUT:


...............................................PostingTerbaru ...................................................





Jadual waktu 4BMCD 2

Class 2

Class 1

*Kredit kepada Jama yang bagi jadual ni kat aku.

Tempahan baju FKM


Perhatian kepada semua mahasiswa/i UTeM. Kami di sini membuka tempahan T-Shirt fakulti. Sebanyak 6 design mengikut fakulti masing-masing disediakan. Harga bagi setiap helai adalah RM20.00. Untuk tempahan anda perlu membayar wang deposit sebanyak RM10.00 dan memberikan butir-butir berikut :-

1. Nama (Yang mudah dikanali)
2. No. Phone (Yang mudah dihubungi)
3. Saiz baju (Mengikut kesesuaian badan)
4. Jenis Design(Design fakulti mana?)
Kepada mereka yang berminat, anda boleh lah menghubungi kami di talian ini:-

1. 013-6241730 (wan)
2. 017-6439616 (Sasuke)

*aku hanya letak gambar baju FKM sahaja.

Makluman: Kursus UGS-NX5


Berikut merupakan maklumat Kursus UGS-NX5:

Tempat: SLBK 1 & 2
Tarikh: 16/11 - 20/11/2009
Masa: 8.30 am - ............

Diharap semua peserta dapat memenuhi ketepatan waktu. Sekian, harap maklum.

Senarai Terkini Kursus UGS NX




Selamat Berkursus!!!

SBM.

Latest info: Kursus UGS NX

Salam all,

Pada yang tidak tersenarai untuk menyertai Kursus UGS NX tempohari, saya alu2 kan kehadiran you all.

Untuk rekod, masih ada 5 lagi kekosongan.

Oleh yang demikian, pada yang berminat sila daftar terus pada Encik Azrin di azrinahmad@utem.edu.my atau 0192644998.

Thanks.

Shafizal Mat

Announcement 1:

Dear all my students,
Please find the attached assignment 2 for your revisions activities, there will be a part 2 for this assignment 2, on the topis of gear refer to your self learning assessment, it will be email later,
please do the assignment and really understand on its.
Date of submission; 17th Nov 2009
Adam test: 17th Nov 2009
8.00 pm - 9.00 pm group 1
9.15 pm -10.15pm group 2

Announcement 2:

DEAR ALL MY STUDENTS,
HOPING ALL OF YOU ALWAYS FINE.
PLEASE TAKE NOTE BELOW INFORMATIONS AND PLEASE DISTRIBUTE IT TO ALL OF YOUR CLASSMATES
1. ATTACHED FOLDERS ARE THE REVISION NOTES, MOST OF ITS BEEN EMAILED TO YOU AND DISCUSSED IN THE CLASS.

2. PLEASE PAY SERIOUS ATTENTION TO ALL DEFINITIONS, ESPECIALLY ON THE INTRODUCTION CHAPTER.

3. PLEASE REDO ALL THE EXAMPLE ATTACHED, AND UNDERSTAND THE TUTORIAL AND SOLUTION GIVEN PREVIOUSLY.

4. IF YOU ARE NOT CONFIDENT WITH THE ANALYTICAL METHOD, DO THE ANALYSIS RELATED TO THE VELOCITY AND ACCELERATION USING THE GRAPHICAL METHOD.

5. PLEASE REALLY UNDERSTAND WHAT IS CORIOLISYS ANALYSIS, AS DISCUSSED IN THE CLASS AND GIVEN OR ATTACHED NOTES.

6. FINAL EXAM QUESTIONS WILL BE CONSISTED OF 6 QUESTIONS, JUST ANSWER FOUR.

7. THERE WILL BE ONE SIMPLE ASSIGNMENT RELATED TO THE GEAR WILL BE EMAILED TO ALL OF YOU, PLEASE UNDERSTAND THE ASSIGNMENT AND REDO (BASICALLY IT IS AN EXAMPLE TAKEN AN ASSIGNMENT AS A SELF LEARNING).
GOOD LUCK!

Announcement 3 (Latest info 13/11/09):

Dear all my students,

Kindly please refer the attached file related to your second
assignment continuation works.

Assignment:
By using the attached notes, resolve the example 10.18, 10.19, and
10.20 as your assignment.

Final exam helpful tips:
Refer to self-study approach for this chapter, review and understand
the notes especially on the spur gear terminology, focusing on tooth
features.

Study and understand the EXAMPLE 10.20 by referring to the attached notes.

Test ADAM:

Date: 14/11/09
Time: 3.00 - 4.00 pm Group 1
4.15 - 5.15 pm Group 2
Venue: CAD studio Fasa B

Thank you & good luck

Download:
1. Revision of BMCI 4345 part 1
2. Acceleration Analysis Assignment
3. Revision of BMCI 4345 part 2
4. Notes Gear
5. Soalan Past Year BMCI 4543

PERHATIAN: Revision untuk part 3 tidak ada dalam simpanan. Aku rasa assignment 2 yang En Razali bagi adalah part 3.

Wallahu' alam.

Berikut merupakan soalan-soalan past year untuk subjek Measurement & Instrumentation

Sila klik untuk view & save file:

Past Year 2006/2007 - sem 1
Past Year 2006/2007 - sem 2
Past Year 2007/2008
Past Year 2008/2009

Berikut merupakan senarai nama pelajar yang terpilih menyertai kursus ini.


Sila sahkan kehadiran anda selewat-lewatnya pada 9/11/09 dengan menghantar e-mail kepada azrinahmad@utem.edu.my.

Tarikh kursus: 16-20/11/2009

Pengumuman: Kursus UGS-NX

Salam all,

Kepada yang terpilih menyertai Kursus UGS-NX sila sahkan kehadiran anda dengan En. Azrin Bin Ahmad. Beliau boleh dijumpa di Fasa B.

Tarikh tutup pengesahan adalah 9 November 2009. Sekiranya anda tidak berbuat demikian, pihak FKM akan menggantikan dengan pelajar lain.

Sekian, harap maklum.

S B Mat
**Saya mohon maaf kpd pelajar yang tidak terpilih.

Pengumuman: Test ADAMs

Perhatian, test untuk ADAMs software akan dijalankan pada 15/11/09. Waktu dan tempat masih dalam perbincangan. Untuk maklumat lanjut, sila ikuti maklumat terkini di BMCD blog.






Berikut merupakan gambar ketika majlis BBQ BMCD 2009 berlangsung. Gambar ditangkap oleh ajim. (sorry, gambar yg aku tangkap xbanyak)

sila klik disini: DOWNLOAD

*Untuk gambar lain, sila minta pada ain.

PSM Presentation: Wish of Luck.

I would like to take this opportunity to wish all of you GOOD LUCK for your PSM presentation!!!

Selamat maju jaya!!!
Gambatte kudasai!!!
Chaiyok!!!
Viel Gl├╝ck!!!
Buona fortuna!!!
Bonne chance!!!

Wassalam.

S.B. Mat

Program GREEN CARD Di Bawah Kendalian CIDB


Program ini dijangka akan dilaksanakan pada awal bulan 1 2010.Program ini diwajibkan pada semua pelajar tahun akhir. Sila ambil borang pendaftaran dari saya. Borang hndaklah dihantar ke FKM sebelum 29/10/2009.

Sekian, terima kasih

Muhyiddin Mustafa

Penting: Presentation PSM

Salam all,

Just nak ingatkan semua, presentation PSM untuk sesi 4 adalah pada pukul 8.25 MALAM hingga 10.10 MALAM.

So, sesiapa yang tersenarai pada sesi 4 supaya alert dengan masa tersebut.

Sekian, harap maklum.

Wassalam.

SHAFIZAL B MAT

Untuk makluman, pelajar tahun akhir BMCD & BMCA akan mengambil subjek tambahan BMCM 2733 semasa cuti semesta yang akan datang. Pihak FKM menyediakan 2 pilihan waktu untuk sesi pembelajaran. Untuk maklumat lanjut, sila download pada link dibawah.

Sila klik disini: DOWNLOAD

PERHATIAN: Jadual ini adalah untuk pelajar BMCD & BMCA yang baru sahaja selesai bergraduasi. Bukan untuk pelajar tahun akhir. Kesilapan amat dikesali.



Harap kepada yang telah terpilih supaya dapat hadir ke kursus tersebut seperti yang telah ditetapkan.

Kepada yang tidak tersenarai, jgn berkecil hati. InsyaAllah kalau ada rezeki semester depan kita buat lagi.

Wassalam.
SBM.


Berikut merupakan jadual untuk pembentangan PSM 1. Jadual adalah merangkumi semua pelajar tahun akhir FKM. Selamat menjawab soalan-soalan maut daripada para penilai PSM masing-masing.

Sila klik disini: DOWNLOAD

Perhatian: Anuar Bin Rosnam



SHAFIZAL B MAT

Lagi BMCD di Akhbar!

Berita Harian (20/10/2009)


Sinar Harian (19/10/2009)

PBP: Tutorial agenda Phase 4

Assalamualaikum and Good day to you,

To all group leader,

Please be advise on this tutorial agenda. Please distribute to all your group member. Any question you may ask to me thru email. Till then we are looking forward to see you this Wednesday (28th October 2009 9am – 1pm).

Tutorial agenda Phase 4: DOWNLOAD

BMCD di Akhbar Melaka Hari Ini

PBP Race 2009 (v-Download)



Berikut merupakan contoh gambar yang diambil menggunakan kamera aku. Jika mahu gambar yang penuh, sila download pada link yang diberikan dibawah ini.

Sila klik disini: DOWNLOAD

PBP Race 2009 (v1)

Saksikan detik-detik yang mencemaskan ketika perlumbaan PBP berlangsung.


Camnilah!



Initial B



Paperwork



Mega Cyclones



BMX-GT



Harimau

Teruskan bersama BMCD blog untuk gambar-gambar terkini!

Kelas Tutorial Mechanism Design

Makluman, kelas tutorial En Razali Tith (Mechanism Design) akan diadakan pada waktu berikut:

4 BMCD 1 (K1)

Setiap selasa (8.00 PM)

4 BMCD 1 (K2)

Setiap isnin (8.00 PM)
Oleh itu, jadual waktu kelas tutorial Mechanism Design sebelum ini tidak akan lagi diguna pakai. Sekian, harap maklum.

* Khamis ini (15/9/2009), akan ada kelas tutorial ganti bagi 4 BMCD (K 2).

Assalamualaikum and Salam Sejahtera,

Dear all group member and group leader,

Since we have 2 days to go to our Race Day of Paper Bicycle program, we will like to give a short briefing regarding to term and regulations of S-Shape Race Time Trial, Single Race Time Trial and Endurance Race Time Trial and also about presentation exhibition. Please refer attachment that we provide. (DOWNLOAD)

Until then, should you have any queries, please do not hesitate to contact me via email or call. Till then we look forward to meeting you soon.

Salam Mesra / Best Regards

Syed Muzzamil bin Syed Anuar

PENGUMUMAN PENTING

Salam sejahtera,
Saya ada 3 (tiga) perkara penting (sepatutnya diumumkan pada kelas hari Rabu lepas).

Pertama:
Sepertimana yang kamu sedia maklum Hari Reka bentuk akan diadakan pada 14.10.09 (Rabu) dan yang paling penting Basikal Kertas kamu semua sudah pun bersedia untuk diuji. Akhir-akhir ini saya tidak nampak banyak aktiviti pembuatan dan pemasangan yang dilakukan dibengkel tapi saya percaya dan yakin kamu semua telah menguruskan masa dengan bijak untuk menyiapkannya.

Basikal kertas kamu akan diangkut ke Komplek sukan pada ketetapan berikut:

Tarikh: 13.10.09
Hari: Selasa
Masa: 12:00 TGHR
Lokasi: Fasa B

Kedua:
Setiap kumpulan mesti menyediakan poster untuk ditampal pada Whiteboard. Sekurang-kurangnya 4-6 keping yang bersaiz A3 dan setiap poster mestilah mempunyai perkataan 'HARI REKABENTUK dan AUTOMOTIF 2009.

Ketiga:
Kelas tutorial pada hari khamis (15.10.09) akan digabungkan (pagi dan petang) dan akan diadakan seperti ketetapan berikut:
Tarikh: 15.10.09
Hari: Khamis
Masa: 2.00 petang.
Lokasi : (sebelah)kelas toturial kita.
Agenda: Akan diadakan 'Career Talk'. Penceramah dari Samsung SDI(Malaysia)Berhad.
Kedatangan: Wajib (mesti hadir)

Adalah sangat penting pesanan ini sampai kepada semua ahli dalam kumpulan masing-masing. Jadi tolong sampaikan dengan apa cara sekali pun.

Terima kasih.

En.Mohd.Asri

Berikut merupakan tutorial berserta jawapan bagi velocity & acceleration analysis (masuk test, kiut cakap).

Sila klik disini: DOWNLOAD

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dear all group member and group leader,

Here I attach to you marking criteria for Phase 4 – Race Competition (click to download). Please use this as your guidelines to create and your presentation area and also decorate your bicycle. The mark/point I already take out from this marking sheet.

Tomorrow, 8th October 2009 (2.00pm – 4.00pm), T.A. from DESB (Mr Norizal, Mr Syed Muzzamil and Mr Hezerulnizam) with our CEO, Mr Khairil Adri will have a discussion regarding to this RACE Competition with UTeM lecturer. Before that meeting we’ll like to have short review with each group member about each group problem that you all face during finish up your paper bicycle.

Until then, should you have any queries, please do not hesitate to contact me. Till then we look forward to meeting you soon.

Salam Mesra / Best Regards

Syed Muzzamil bin Syed Anuar

Berikut merupakan note untuk MSC Adam Software. Sila download pada link dibawah.

Sila klik disini: DOWNLOAD


Kepada student BMCD yang berminat untuk mendownload note berkaitan CAE Analysis mengunakan software CATIA, sila download pada link yang diberikan.

Sila klik disini: DOWNLOAD

Subject VIBRATION?


Baru2 nie, ada sumber yg cakap kat aku pasal info nie, student BMCD & BMCA kena amik subject Vibration selepas habis sem 2 tahun 4 selama seminggu. Kita kena amik subjek nie atas requirement drp EAC (Engineering Accreditation Council).. Maknanye, lepas kita dah abes belajar, kena ada extend lagi seminggu.. Aku xpasti kesahihannye, so kepada budak2 BMCD yang ada info, sila verify berita nie...

Eid Mubarak!

Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Acceleration (pdf)
2. Acceleration analysis (pdf)

Majlis Berbuka Puasa BMCD


Makluman kepada pelajar BMCD, petang ini akan diadakan majlis berbuka puasa bersama BMCD. Keterangan lanjut adalah seperti tertera:

Masa: 5.30 ptg
Tempat berkumpul: Pasar Ramadhan Peringgit
Tempat berbuka: Dataran MBMB
Konsep: Gedik santai

Kedatangan BMCD adalah dialu-alukan, bersama menyokong BMCD! Maklumat lanjut, hubungi Ganu.

Executive Talk


Perhatian kepada pelajar 4 BMCD (G2), anda diminta menghadiri majlis seperti yang tertera dibawah:

Majlis: Executive Talk
Tempat: Dewan Canselori UTeM
Masa: 2.00 - 4.30 ptg
Tarikh: 10/9/2009 (khamis)

Sekian, mesej disampaikan oleh Sarah.



Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Intensive Day 1 (V1 & V2)
2. Intensive Day 2
3. Intensive Day 3




Relevant & Effect of Paper Bicycle

B4 ape2 saya nak mintak maaf mengenai pandangan terbuka saya ni

1. Pembahagian masa y sesuai

Saya terima pandangan saudara muzammil bahawa sebagai seorg student, kita kena bijak membahagikan masa. Tapi, dalam perancangan yang dibuat utk laksanakn PBP, adakah pihak dreamedge mahupun UTeM menjalankan kajian mengenai pembahagian masa y sesuai utk projek ni. Jika kita lihat pada perancangan utk melaksanakn PSM I, kita diperuntukkan 1 sem utk menyiapkan 3 chapter. Knapa n mengapa ia mengambil masa y lm?relevennya utk melihat PSM dijalankan dengan sempurna mngambil kira bebanan kredit yang diperuntukkan dan subjek lain y diambil pd semester y sm. Saya difahamkn bahawa masa y diperuntukkn utk pelaksanaan PBP telah dipendekkan mnjadi 70%. Knapa? adakah disebabkan utk exhibition semasa Konvo? ataupun utk mengurangkan kos?Saya x kisah even kita kena laksanakn, tap berilah sedikit ruang utk kami buat y terbaik utk semua subjek. Jangan kita jadi mcm pak pandir, menang tap kampung tergadai. Mungkin pembahagian masa y diperuntukkn jad persoalan pihak dreamedge. Tap bagi kami y melaksanakan, persoalanny adakah pihak dreamedge dan UTeM mengkaji pembahagian masa utk melaksanakn projek ini??Adakah pembahagian kredit sesuai dengan bebanan ditanggung??Dalam keadaan skrg, PBP boleh di anggap mcm buaya y kelaparan, mulut sntiasa terbuka bila kita bag makan. Bag ayam sekor, mintak lag sambil ternganga. harap2 semua faham. mungkin agak kasar, tap semua ada pandangan msg2.

2. Penat Jerih IBU BAPA membesarkan kami..
Jasa ibubapa kami hingga sekarang sentiasa kami bawa hingga sekarang n ia yang menyebabkan kami sentiasa bersemangat demi mngenagkan jasa mereka. Kami bukan saja ingin memberikan segulung ijazah, tap ijazah yang akan membuatkn mereka mengangis kegembiraan dengan pencapaian kami. Maknanya semua subjek kami berikan perhatian y penuh. Bukan hanya memperuntukkan sepenuh masa pada satu projek. Apakah perasaan ibubapa kami bila kami menghadiahkan segulung ijazah y hny cukup2 makan. Adakah terbalas jasa mereka??Sepanajang saya di UTeM selama 5 tahun lebih ni, saya sentiasa dapat merancang segalanya dgn penuh teliti dan berjaya memberikan y terbaik utk semua subjek. Tap sem ini, segalanya x menjadi kerana masa y diperuntukkan tidak mampu dlaksanakn dalam masa 24 jam sehari, 168 jam seminggu. Persoalan timbul adakah kajian dibuat dalam melaksanakan projek ini.

3. Kerja y ada dibiarkan tertangguh.
Secara personal, selama saya belajar, x pernah saya menghantar apa y diminta pensyarah lebih dari masa y diberi. X pernah saya belajar hingga tidur saya jad 2 jam sahaja. Tap saya tetap kuatkan diri utk menyiapknnya. Tap once saya siapkan, ada lag y menyusul menyebabkan rancangan saya utk memberikan fokus utk subjek laen terganggu.

4. Bulan RAMADHAN y berkat.
Sepanjang bulan ramadhan, kita haruslah memperbanyakkn amalan utk mendapatkan keberkatan. Secara ikhlas, sepanjang ramadhan ini, saya tidur hanya 2 jam. Tap yang sedihnya, ianya hanya utk menyaipkan benda2 keduniaan. Mmg blaja ni pun utk akhirat, sbb x blaja kita jad jahil. Tap, syariat tetap syariat. Berilah sedikit masa utk kita mendapatkan keberkatan dibulan y Mulia ini. Alangkah sedihnya ibubapa jika kita menjauhkan diri kita dari impian mereka utk melihat kita menjadi anak2 y soleh.
Sekali lagi saya ingin memohon sejuta kemaafan terhadap pandangan terbuka saya ini. Bukan igin meluahkan, sebab luahan biasanya diiringi emosi. tap sy hny menzahirkan ape y dirasai. X salah kalo kita menrima pandangan org kalo projek ni betul2 kali ke-4 dlaksanakan d dunia.
Relevannya, sy mengakui projek ni bnyak mndidik kami ke arah y lebih baek, mungkin cara perlaksanaanya perlu dperbaiki utk kebaikan semua pihak..

Salam penuh keberkatan.
Ikhlas,
MUHYIDDIN

Jawapan untuk email

Berikut merupakan respons dari En Muzzamil berhubungan cadangan melewatkan tarikh penghantaran M-BOM dan SOP.

Waalaikumsalam and good day to everyone..

Dashyat sungguh email kalian..Berdasarkan email yang saya terima dan pandangan dari beberapa pihak, ada beberapa berita yang saya ingin sampaikan;

1. Sebagai seorang pelajar, pelajar seharusnya bijak membahagikan masa agar masa yang terluang jangan dipersiakan. Biarpun ada bebanan dari PSM mahupun dari subjek yang lain, jika bijak membahagikan masa dan membahagikan tugas bersama rakan sepasukan, tugas yang anda terima dapat diringankan. Jangan biarkan beban kerja anda tanggung seorang diri. Bagi mereka yang mempunyai kerja yang sedikit, bantulah ahli kumpulan agar beban dapat dipikul bersama, jangan biar rakan kita sahaja yang buat kerja untuk kita. Tidak berkat ijazah kita nanti. Jangan biarkan kerja yang ada, dibiarkan tertangguh. Kejar segulung ijazah byk beban kita akan tempuhi. Sebab itu semasa anda terima Ijazah nnt, anda akan dipeluk cium oleh ibu dan ayah anda kerana berjaya menunaikan hajat mereka untuk lihat anak-anak meraka berjaya di menara gading. Renungkan pula jerih perih ibu dan ayah kita yang besarkan kita sampai kita berjaya ke menara gading. Adakah mereka terasa beban?

2. Atas sifat perasaan ingin meringankan beban adik-adik, pihak DreamEDGE sudi melewatkan tarikh untuk menghantar MBOM dan juga SOP yang mana ianya dianjakkan dari tarikh 5 September 2009 (Sabtu) ke 6 September 2009 (Ahad) selewatnya jam 2.00ptg. Kami akan cuba sampaikan permasalahan kalian kepada pihak pensyarah UTeM agar pihak pensyarah UTeM memahami masalah kalian. Tetapi untuk melanjutkan lagi tarikhnya lebih kepada hari Ahad jam 2.00 ptg adalah mustahil. Walaubagaimanapun untuk task yang lain, ianya berjalan seperti biasa terutamanya Progressive Report. Dengan ini kami beharap, masa yang diberikan ini kamu gunakan sebaiknya. Belajar subjek instrument sebaiknya. Jawab dengan keadaan yang tenang dan tawakal pada Yang Maha Esa. SEMOGA BERJAYA..

3. Jangan datang lewat pada hari Sabtu dan Ahad ini. Harap kerjasama dari pihak anda.

Sekian.

p/s: Sudah diberi lanjutan tarikh ini kena belanja air tebu untuk berbuka puasa ni.

Salam Mesra / Best Regards,

DreamEDGE Muzzamil


Dear all group leader,

1. Please wear formal attire during review session. And please keep quiet when other group make their presentation. T.A. deduct mark on individual progress mark if you can give any co operation.

2. Please be prepare your item that need to be show to Review Board (3 copy) and Lecturer (1 copy), Mr. Asri. Please fulfil with answer for question that may Review Board ask on this element;

· Capability on CAD Modelling

· Capability on CAE Processing

· Data Management

· Generating Bill of Material

3. Each group will have 10 minutes to present and 10 minutes on Q&A session. We will punctual on time due to short time been provide because we only have time from 9.00am to 1.00pm. T.A. will make the once beep on 1st time when group have another 1 minute to finish. Then T.A. will make twice beep when group should finish their presentation. This time group need to stop their presentation and Review Board will start on Q&A session. On Q&A session, T.A. will make the once beep on 1st time when time reach 8 minutes on Q&A session. Then alarm will beep again on 2nd time when time on Q&A session finish. But it can be continue depends on Review Board opinion.

4. On this Structure Modelling Review, group arrangement on this review will be decide by passion of each group. It’s mean, which group go to present first will have potential to get more mark follow by other group. On this matter, T.A. will see passion on each group ready to present to review board.

5. Please stay at the class after this Structure Modelling Review because T.A. have few new amendment due to next 3 days Intensive Workshops.

Thank You for your co operation. Till then, we are looking forward to see you. Good Luck for your presentation.

Salam Mesra / Best Regards,

DreamEDGE Muzzamil


Sila klik disini : DOWNLOAD

Intipati:
1. Relative velocity textbooks introduction (pdf)
2. Relative velocity textbooks floating link (pdf)
3. Relative velocity (pp)

NOTIS CUTI KHAS

Selamat menyambut Ramadhan


Selamat datang bulan barakah. Bulan yang menjadi madrasah kepada jiwa dan hati. Bulan yang menundukkan nafsu dan emosi.

Download: Design & Optimization


Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Optimum Design Proble Formulation (PP)

KURSUS BINA NEGARA (BTN)


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada rakan2 seperjuangan BMCD sekalian...

Untuk makluman geng-geng BMCD,Kursus Bina Negara -Biro Tatanegara (BTN) untuk pelajar2 tahun akhir akan diadakan pada 29 Ogos 2009 ini bersamaan hari Sabtu di Dewan Banquet Seri Negeri. Program selama satu hari ini bermula pada jam 8.00 pagi dan berakhir pada jam 6.00 petang. Makanan berbuka puasa akan dibekalkan kepada setiap peserta secara bungkus.(Rezeki tu beb!). Sijil disediakan. Pakaian = kemas.

Difahamkan setiap pelajar wajib untuk mengikuti Program BTN ini sebelum graduasi dan merupakan salah satu syarat untuk graduasi selain MUET (ini MPP cakap,bukan aku).Jadi, sesiapa yang rasa dirinya belum mengikuti program ini dan ingin pergi program pada ketetapan seperti yang dinyatakan di atas, boleh mendapatkan borang pendaftaran daripada Jamadeel Izwan Ibrahim a.k.a JAMA....Sesiapa yang dah pernah ikuti Kursus ni atau rasa dah pernah pergi Kursus/Kem BTN, tak payah lah pergi kot.

Sekian sahaja makluman daripada saya..Semoga maju jaya dengan Projek Sarjana Muda dan Projek Basikal Kertas masing2 (doakan aku sekali).

"Blajau trus Blajau"

Respect Each Other

-J A M A-


Perhatian, menurut En Othman untuk lect note L6 (entrepreneurship) ada sedikit perubahan . Sila dapatkan lect note L6 yang terbaru.

Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. L6 Management of Small Business

Majlis Makan Malam FKM Batch tahun Akhir

Salam kepada semua rakan-rakan seperjuangan BMCD...

Aku dapat pelawaan daripada beberapa orang budak BMCT dan BMCA,untuk buat dinner sem depan untuk budak-budak tahun akhir FKM. Kertas Kerja mungkin akan dihantar kepada Dekan FKM untuk mintak sedikit bajet dpd FKm dan budak2 pon kena la spend skit tapi tak lah sebanyak untuk buat dinner sendiri-sendiri mengikut kelas masing2.....

Diner ni nanti mungkin agak formal sikit sebab kita jempot jugak Dekan dan beberapa orang Pensyarah sebab kita mintak bajet FKM..jadi..saya nak mintak respon rakan-rakan sekalian tentang perkara ni.

Sekian Terima Kasih.

-J A M A-

Ajim: aku dah wat polls, sila vote untuk menyatakan pandangan.

Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Tutorial 2
2. Tutorial 3
3. Ans tuto 2 & 3
4. Mechanism Design (PP)
5. Velocity Analysis (PP)
6. Mechanism Design: Crank Detail (PDF)
7. Mechanism Design: Time Ratio & Imbalance Angle Detail (PDF)
8. Velocity Analysis Example (PDF)

SENARAI SEMAK PROJEK & ASSIGNMENT BMCD (Sem 7/ 2009):
1. Profail Company (Entrepreneurship)
2. Business Plan (Entrepreneurship)
3. PBL Presentation (Sosio)
4. School Attack (Sosio) CANCELED!
5. Group Assignment (Instrumentasi)
6. Paper Bicycle Project (Optimization Design)
7. Projek Sarjana Muda (PSM 1)
8. Tugas Khas (Sosio) TERKINI!
9. .... sila bagitau jika aku ada miss pape..

MESEJ: CEO DreamEDGE Sdn Bhd

Assalamualaikum and salam sejahtera untuk semua.

Program Paper Bicycle adalah salah satu program yang buat pertama kalinya kami perkenalkan dimalaysia dan utem bertuah kerana dapat menyertai program ini. Diharap semua student student mengambil initiative dan bersungguh sungguh melibatkan diri dalam menjalani program ini. Ia akan dapat memberi pendedahan kepada Process of Product Development dimana student semua dapat menimba ilmu dari program ini. Saya amatlah berharap program perintis bersama utem terutamanya yg julung kali diadakan ini akan kesan dan pengalaman kepada semua.

Salam ikhlas dari saya,
Khairil Adri
CEO DremEDGE Sdn Bhd

ajim: Aku copy n paste dari ruangan c-box. Harap maklum.


Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Management of Small Business
2. Entrepreneur of Small Management
3. Operation Management
4. Managing and Sustaining Growth
5. Global Issues
6. Global Oppotunities for Entrepreneur

BMCD-Fantasy Premier League


301061-208815-fantasy prmier league-head to head

301061-208926-fantasy prmier league-classic league


*aku xpaham benda nie sebenarnya, tapi disebabkan ajim LC yg suruh post.. aku pun post je la.. haha..

BMCD Perhentian Island Trip


ITINERARY

14th August 2009

10.00 pm Departs from UTeM to Kuala Besut Jetty


15th August 2009

8.00 am Breakfast (own spending)
9.00 am Departs from Kuala Besut Jetty to Perhentian Island
10.00 am Arriving at Arwana Resort
Check In
Free & Easy
12.00 noon Lunch (own spending)
Tele-Match
Free & Easy
8.00 pm Dinner (own spending)
Tele-Match


16th August 2009

7.00 am Breakfast
9.30 am Snorkeling Trip (Turtle/Shark/Coral Garden/Fish Garden)-5 Point
Lunch
4.00 pm Back to Resort
Free & Easy
8.00 pm Dinner & BBQ

17th August 2009

8.00 am Breakfast (own spending)
Free & Easy
12.00 noon Departs to Kuala Besut Jetty
4.00 pm Program End, back to UTeM



Budget (per pax)

Accommodation
Arwana Beach Resort;
Dorm: RM30/pax/nite (compare dkt link kt bwh)
Deluxe Family: RM30/pax/nite (8 pax sharing)
Coral View Beach Resort
Family Deluxe Garden View: RM42/pax/nite (6 pax sharing)

Sea Transfer;
Fast Boat: RM70/pax/return

Meals/pax;
Breakfast/Lunch/Dinner/BBQ: RM50 (per day/per pax)

Snorkeling Trip: RM35.00/pax
Tele-match: RM2.00/pax

Full Package Price;
RM 217 (accommodation/sea transfer/snorkeling trip/tele-match/BBQ/meals for 1 day)

Any further enquiry, please contact oden/ben/jama/faruq/sham

For price comparison:

Room Quote Price: http://www.pulauperhentian.com.my/c_arwana.php

Sea Transfer: http://www.pulauperhentian.com.my/boatperhentian.php

Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:

1. Tutorial phase 2

Pesanan dari DreamEDGE:

Dear all group leader,

Sorry for being late reply. Here I attach to some information (in .pdf file) on what you need to done until our next class tutorial on 13th August 2009. To make sure all students understand task that we give, we will open online video conference. On this video conference, we will explain more detail on what students should do by refer tutorial agenda that we provide. Students also may ask question during that video conference session. The online video conference will be held;

Date : 6th August 2009 (Thursday)

Time : 1600hrs - 1700hrs

Software : Skype (click on http://www.skype.com/intl/en/ to download)

After finish registration, you may add us by click to ADD CONTACT and type name norizal arshad. Please make sure each group leader (or one member of each group) attend to this video conference.

So during the tutorial class on 13th August 2009;

· Team need to submit 2D layout for co-ordinate value identified.

· 100% complete in detail modeling.

· Please show during class your detail 3D modeling.

· Please bring your own laptop.

Any question please not hesitated to email us. Till then we looking forward to meet with you.

Sekian, harap maklum.

* argh, manyak kije betul la...

Oleh kerana ada yang bersungguh-sungguh nak gambar ni, maka aku upload dalam internet. Selebihnya, pandai-pandailah anda mendownloadnya.

Contoh Gambar

Sila klik disini: DOWNLOAD

Sila klik disini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Marketing (PowerPoint)
2. Financial planning for new venture (PowerPoint)
3. Tugasan porfail syarikat

PERHATIAN!

BUKU BUSINESS:
"sape2 yg nk beli buku business yg dia gune tu...kalo nk..bg name n rm30 kt aku...ok??? by next week mesti bg...sbb dia nk bg tau vendor..." by Khaleeq.


Sila klik disini: DOWNLOAD

* aku jugak dah letak link kat gadget sebelah..

Download: Mechanism Design

Sila klik sini: Download

Intipati:
1. Perancangan mengajar
2. Introduction to Mechanism & Kinematics
3. Introduction to the CAE Application
4. Question Tutorial 1
5. Answer to Tutorial 1

Sila klik sini: DOWNLOAD

Intipati:
1. Business plan Template
2. Business Plan (PowerPoint)
3. Introduction (PowerPoint)
4. Initiating Successful Entrepreneurial Venture & Developing Entrepreneurial Strategies (PowerPoint)

Download: Entrepreneurship

Sila klik disini: BLHC 4042

Sila klik link ini: Book of Mechanical Measurement

*aku juga dah letak link download kat gadget sebelah ..

BMCD batch 2006/2007

BMCD's Author Form Application

Name:
Email Address (preferred gmail):
Your Blog URL:

create form
Blog Widget by LinkWithin

Recommended Money Makers

  • Chitika eMiniMalls
  • WidgetBucks
  • Text Link Ads
  • AuctionAds